Zorunlu Depozito Uygulaması 2021'de Başlayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) NOVA Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğince Ankara'da 28 Ağustos 2019 "Türkiye Depozito İade Sistemi Projesi (TÜDİS) Açılış Toplantısı" yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, toplantıda yaptığı konuşmada, TÜDİS projesinin depozito iade sistemi kapsamında dünyada ve Türkiye'de ne tür çalışmaların yapıldığının görülmesi için başlatıldığını anlattı. Birpınar, "Sonuçları iyi olacak. Belki pilot bölge ve şehir uygulamasıyla bunu yapacağız çünkü biz bunu başarabiliriz. Türkiye'de eğer pet şişeye 10 kuruş depozito koyarsanız, vatandaş onu öder, sonra da alır makineye atar ve parasını geri alır. Onu mobiliteye döndürmek lazım. Onun karşılığında ulaşım imkanı verilebilir." diye konuştu.
"Depozito uygulaması ekonomiye fayda sağlayacak"
Birpınar, depozito uygulamasının doğru işletilmesi durumunda hem ekonomi hem de vatandaşa fayda sağlanacağını belirterek, şöyle devam etti: "Çevre Kanunu değişikliği üç şey getirdi. Geri kazanım katılım payını getirdi. O kanun geldi, yönetmeliği de önümüzdeki günlerde çıkar. 2020 itibarıyla onu uygulayacağız. Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi usul ve esaslarıyla yürürlükte. Zorunlu depozito uygulaması da 2021'de bu projeden sonra başlayacak. Bu sayede birçok çevre problemini çözmüş olacağız. Bizim hedefimiz atık miktarını mümkün olduğu kadar azaltmak ve geri dönüşüm oranlarını yüzde 10 ila yüzde 50 arasına çıkarmak, 2023 hedefimiz bu. Hedefimiz yıllık ortalama 40-50 milyar içecek ambalajını, piyasa sürülen ambalajın yüzde 50'sini geri toplayabilmek. Şu anda her 10 cam şişeden biri, her 10 pet şişeden 3'ü ve 10 alüminyum içecek kutusundan ancak 5'i geri dönüşebiliyor. Gerisi de maalesef gelişi güzel doğaya atılıyor."
Diğer Haberler

Bakan Kurum: İklim Değişikliğiyle Mücadele Raporu'nu Açıkladı

Türkiye Ambalaj Meclisi Mart Ayı Toplantısını Çevrim İçi Gerçekleştirdi

Avustralya'da Metal Ambalaj Tüketim ve Geri Dönüşüm Verileri

ASD Ambalaj Akademisi 2020 Yılı Eğitimlerini Başarıyla Tamamladı

APF 2020 Genel Kurulu & AsiaStar Jüri Toplantıları Online Yapıldı

WPO 2020 Genel Kurul Toplantısı Kasım Ayında Gerçekleşti

Tüketicilerin Yüzde 72'si Önce İnternet Diyor

Türkiye Ambalaj Meclisi Kasım Ayında Çevrim İçi Toplandı

Türk Gıda Kodeksi Hazırlama Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

2020 Nobel Barış Ödülü Dünya Gıda Programı'na Verildi

Polinas Koronavirüsü Yok Eden Koruyucu Film Üretti

WorldStar Özel Ödül ve WorldStar Student Kazananları Açıklandı

IAPRI 2021, 2022 ve 2023 Konferanslarını Duyurdu

Şişecam “Birleşme” Yolunda İlerliyor

BOBST, CEFLEX'e Üye Oldu

Doğan Holding, SESA Ambalaj'ın yüzde 70'ini Satın Alıyor

ULTRAPAK Makina'ya Verimlilik Ödülü

Ambalajlı Gıda Virüsler ile Mücadelede Çok Önemli

ASD'den Salgın ile Mücadeleye Yönelik Yardımlar
