ASD'den Türkiye Çevre Haftası'nda 'Atığımızı Dönüştürelim' Mesajı - Basın Bülteni

ASD'den Türkiye Çevre Haftası'nda 'Atığımızı Dönüştürelim' Mesajı - Basın Bülteni
06 Haziran 2022 11:19

Ambalaj sektörünün çatı kuruluşu Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 5 Haziran haftasında kutlanacak olan Türkiye Çevre Haftası ve 7 Haziran'daki Dünya Gıda Güvenliği Günü'nün önemine işaret ederek, sıfır atık, geri dönüşüm ve güvenli ambalaj konularına dikkat çekti. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nün Türkiye'de bu yıl itibariyle "Türkiye Çevre Haftası" olarak kutlanmasının önemli bir mesaj olduğunu kaydeden ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, Türkiye'nin kendi atığını tamamen dönüştürmesinin çevre için çok değerli bir adım olacağını ve bu konunun üzerinde durulması gerektiğini belirtti.

Dünya Çevre Günü, Türkiye'de ise Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile bu yıldan başlayarak söz konusu haftayı kapsayacak şekilde "Türkiye Çevre Haftası" olarak kutlanacak. Hafta kutlamalarında bu yıl vurgu sürdürülebilir, doğa ile uyumlu, daha temiz ve daha yeşil yaşam olacak. Türkiye'de doğal çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması ve iklim değişikliği ile mücadele konularında çevre bilincinin her geçen gün arttığına işaret edilen genelgede, çevre sorunlarının ve gelişmelerin bu şekilde daha katılımcı ve çok paydaşlı şekilde gerçekleştirileceği belirtildi.

TÜRKİYE ÇEVRE HAFTASI ÇOK ÖNEMLİ BİR MESAJ

Türkiye'nin Dünya Çevre Günü'nü bir haftaya yayılacak şekilde kutlamasının çevreye verilen önem açısından kritik bir mesaj taşıdığını belirten ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, geleneksel hale gelecek bu kutlamaların ülkemizdeki çevre bilincinin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Türkiye Çevre Haftası kapsamında düzenlenecek tüm etkinliklere ilgili kamu kurum ve kuruluşların vereceği desteğin de önemine dikkat çeken Zeki Sarıbekir, çevre bilincinin özellikle ufak yaşlardan başlayarak verilmesi gerektiğini ve bu şekilde de gelecek nesillerin çok daha temiz bir çevrede yaşama imkanına sahip olabileceğini kaydetti.

Çevreyi koruma anlamında en önemli konulardan birinin atık yönetimi olduğuna işaret eden Zeki Sarıbekir 'sıfır atık' projesinin tüm kesimler tarafından sahiplenilmesi ve kamuoyunun gündeminde tutulması gerektiğini vurguladı. Ambalajların geri dönüştürülebildiği ölçüde bir ekonomik kaynağa dönüştüğünü ifade eden Zeki Sarıbekir, "Ambalaj çevre kirliliği yaratan bir unsur değildir. Biz ambalajları geri dönüştürebildiğimiz ölçüde çevreye zarar vermediğimiz gibi ekonomi açısından da çok ciddi bir girdiye dönüştürebiliriz. Bu şekilde son dönemde gündeme gelen atık ithalatının önüne geçip, kendi atığımızdan çevre ve ekonomi için artı değer yaratabiliriz. Ancak bunun için ülkemizdeki geri dönüşüm sektörünün daha da güçlendirilmesi gerekiyor." dedi.

GÜVENLİ GIDANIN YOLU AMBALAJDAN GEÇER

7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü'ne de dikkat çeken Zeki Sarıbekir, güvenli gıdaların yolunun güvenli ambalajlardan geçtiğini söyledi. Ambalajların gıdaların tazeliğini korumada ve bozulmasının önlenmesinde hayati bir yerinin olduğunu belirten Zeki Sarıbekir, "Burada asıl tehlikeli olan herhangi bir hijyen şartı taşımadan açıkta satılan ürünlerdir. Bu ürünler sağlık açısından riskli olduğu gibi ciddi bir israfa da neden oluyor. Ambalaj ise üretimden son kullanıcıya giden süreçte tam koruma sağlayıp ürünlerin en hijyenik ve temiz şekilde yerine ulaştırılmasını sağlıyor. Bu anlamda tüketicilerin bilinçlendirilmesi de çok önem taşıyor. Ambalajlı ürün kullanıp sonrasında bu ambalajları geri dönüşüme dahil ettiğimiz sürece çevreye ve ülke ekonomisine olan katkı da artacaktır." ifadelerini kullandı.

Saygılarımızla,

Ambalaj Sanayicileri Derneği

Diğer Haberler