“Ambalajlar Gıdayı Korur, İsrafı Önler” - Basın Bülteni
Türkiye'de ambalaj sektörüne yön veren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle israfı önlemede ambalaj kullanımının önemine ve tasarrufun gerekliliğine dikkat çekti. ASD Başkanı Zeki Sarıbekir "Türkiye'nin en büyük sorunlarından olan israfın önüne geçmek için ciddi önlemler alınması gerekiyor. Ambalajlı gıdaları kullanıp, gıdanın ömrünü uzatmak bu önlemlerden biri. Daha yaşanılabilir bir dünya için herkes elini taşın altına koymalı” dedi.
Türkiye'de ambalaj sanayinin gelişmesine katkıda bulunan ve sektöre kimlik kazandıran Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle gıdalarda ambalaj kullanımının önemine dikkat çekerek israfı azalttığının altını çiziyor. ASD, gıda tüketimi alışkanlıkları hakkında halkı bilinçlendirmek için dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü'nde, ambalajların ekonomiye kazanç sağlayan malzemeler olduğunu bir kez daha vurguluyor.
Ambalajsız Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor
Hayatın her alanında faydalarını gördüğümüz ambalajın sağlık açısından önemini ASD Başkanı Zeki Sarıbekir şu sözlerle açıklıyor: "Ambalaj, içine konulan gıdaların üretildikleri koşullarda bozulmadan en ekonomik ve güvenilir biçimde tüketiciye ulaştırılmasını ve tanıtılmasını sağlayan bir ürün. Gıda ambalajının temel amacı; gıdaların raf ömrünü uzatmak, uygun koşullarda depolanmasını sağlamak ve gıdaları tüketiciye ulaşıncaya dek diğer bulaşanlardan korumak, gıda bozulmaları ve kalite kayıplarını en aza indirmek. Ambalajlar; ekmek, süt, peynir, bakliyat ve sebze-meyve, gibi günlük ihtiyacımız olan gıdaları korurken aynı zamanda sağlığımızı da koruyor. Çünkü açıkta, ambalajsız şekilde satılan gıdalar bakteri ve çürümeye karşı savunmasız; hızlı bozuluyor ve sağlığı tehdit ediyor. Üstelik bu tür gıdaların menşei takip edilemiyor, raf ömrü de güvenilir olmuyor.”
Gıdalar Çöpe Gitmesin
Gelişmiş ülkelerde ambalajsız ürün bulmanın neredeyse mümkün olmadığını belirten Sarıbekir, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Hijyen dışında İsrafın önlenmesi açısından bütün gıda maddelerinin mutlaka ambalajlı satılması gerekiyor.. Ambalaj bu kadar önemliyken ülkemizde hala pek çok gıda maddesi ambalajsız satılıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre çöpe atılan gıdanın 4'te 1'ini kurtarsak dünya üzerindeki açlık sona erecek. Dünyada milyonlarca aç insan varken, böyle bir israf gerçekten içler acısı. Ülkemizde, ekmeklerin yaklaşık yüzde 9'u çöpe atılıyor. Günlük toplam 6 milyon ekmeğin israf edildiği tahmin ediliyor. Bu, hem bireysel ekonomiye hem de ülke ekonomisini zarar veren büyük bir kayıp. Türkiye'nin en büyük sorunlarından olan israfın önüne geçmek için ciddi önlemler alınması gerekiyor. Ambalajlı gıdaları kullanıp, gıdanın ömrünü uzatmak bu önlemlerden sadece biri. Daha yaşanılabilir bir dünya için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Ambalajlı ürünleri tercih ederek gıdayı koruyabilir, tasarruf sağlayabilir, israfı önleyebilir ve geleceğimizi kurtarabiliriz.” dedi.
Diğer Haberler
Türkiye ambalajın stratejik merkezi oldu, 4 günde 140 ülkeyi ağırladı
Öğrencilerin ambalaj tasarımları yarıştı, kazananlar Türkiye'yi temsil edecek
30. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı Kapılarını Açtı
Ambalaj sektörü dev buluşmaya hazırlanıyor, 130 ülkeden 80 bin kişi İstanbul'da buluşacak
Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı 30. yaşında
Ambalaj sektörü gücünü koruyor, dış ticaret fazlası giderek artıyor
Haberin Devamı
ASD Üyesi 33 Firma Türkiye'nin Devleri Listesinde
Haberin Devamı
AsiaStar 2025 Başvuruları Başladı
Haberin Devamı
Ambalaj Ay Yıldızları 2024 Ödüllü Tasarımlar İçin WorldStar 2026 Başvuruları Başladı
Haberin Devamı
Ambalaj Sektörü İSO 500'e 28 Firma ile Girdi, Satışlar Yüzde 50 Arttı
Haberin Devamı
ASD ve ClimeCo Türkiye Arasında Sürdürülebilirlik Odaklı Stratejik İş Birliği
Haberin Devamı
Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması'nda 18 finalist belli oldu
Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması 2025 başvuruları başladı
Ambalajda dış ticaret fazlası artıyor, sektör 2025'e daha umutlu bakıyor
Türkiye, en çok ödül kazanan ülke oldu!
Türkiye 'ambalajın yıldızı' oldu, dünyada ilk beşe girdi
Haberin Devamı
Ambalaj Sanayicileri Derneği ile Enerjisa Üretim Markası QuickCarbon Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
Ambalajda 10 milyar dolar hedefi yakın pazarlarla gelecek
Haberin Devamı
Avrasya Ambalaj Fuarı ziyaretçi rekoru ile kapandı