Ambalaj Sektörü İhracatını Yüzde 13 Artırdı
Ambalaj sektörü 2016 yılını 647 milyon dolarlık dış ticaret fazlasıyla kapadı.
Ambalaj Sektörü İhracatını Yüzde 13 Artırdı
ASD 2016 yılına ait ambalaj sektörü dış ticaret verilerini açıkladı. Türkiye ihracatının gerilediği 2016 yılında ihracat miktarını yüzde 13 artırmayı başaran sektör, ithalatını da düşürerek 647 milyon dolarlık dış ticaret fazlası elde etti.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) 2016 yılına ait ambalaj sektörü dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre ambalaj sektörü 2016 yılında 1,9 milyon ton ambalaj ihracatı gerçekleştirdi ve 3,8 milyar dolarlık ihracat geliri elde etti. 2015 yılına göre, Türkiye'nin ambalaj ihracatı 2016 yılında miktar olarak yüzde 13 oranında artış gösterdi. Sektörün ihracatındaki artışın yanı sıra ambalaj sektörü ithalatına ödenen miktar da yüzde 1 azaldı.
Ambalaj sanayicileri cari açığa pozitif katkı yaptı
2016'da ambalaj sanayicileri Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan dış ticaret açığının kapanmasına sağladıkları katkıyı artırarak sürdürdü; sektörün dış ticaret fazlası 647 milyon dolar oldu. Bununla birlikte sektör 2016'da 1,96 (USD/KG) ihracat birim fiyatı ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gerçekleştirdi.
ASD tarafından (TÜİK verileri baz alınarak) hazırlanan rapora göre ambalaj sektörü, en fazla ihracatı 308,8 milyon dolar ile Almanya'ya yaptı. Almanya'yı ihracattan elde edilen gelirin 253,4 milyon doları bulduğu İngiltere izledi.
Ambalaj sektörü ihracatını artırırken ithalatı da azalttı
2015 yılında ithalatı miktar bazında 1 milyon 719 bin ton olan sektör, 2016 yılında 1 milyon 709 bin ton ithalat gerçekleştirdi. İthalat miktarındaki bu düşüş sektörün ithalat giderlerine daha yüksek oranda yansıdı. İthalattaki gerilemenin üzerine ihracattaki artış eklenmesiyle sektörün dış ticaret fazlası 647 milyon doları aştı.
Ambalaj türlerine göre incelendiğinde toplam ithalatta çoğu ara mamul olmak üzere plastik ambalajlar yüzde 55 pay ile ilk sırada yer alırken onu yüzde 34 ile kâğıt/karton esaslı ambalaj ithalatı takip etti. 2016'da ithalatı en fazla azalan segment "Cam ambalaj” oldu. Söz konusu segmentte ithalat miktar bakımından yüzde 24 değer bakımından ise yüzde 20 azaldı.
Diğer Haberler
Ambalaj Ay Yıldızları Öğrenci Yarışması, yeni döneminin ilk ödüllerini rekor katılımla verdi
Haberin Devamı
ASD Başkanı Zeki Sarıbekir: 'Ambalaj sektörünü daha yüksek katma değerle desteklemeliyiz'
Haberin Devamı
ASD Başkanı Sarıbekir, Foodist İstanbul Uluslararası Gıda ve İçecek Ürünleri Fuarı'nda açıklamalarda bulundu
Haberin Devamı
Türkiye'nin devleri listesine ambalaj sektöründen 55 firma girdi
Haberin Devamı
Ambalaj sektöründen yılın ilk yarısında güçlü ihracat performansı
Haberin Devamı
Ambalaj Ay Yıldızları 2026'da finalistler belli oldu
Haberin Devamı
Ambalaj Ay Yıldızları'nda rekor: 46 üniversiteden 311 başvuru
Haberin Devamı
WorldStar 2027 Başvuruları Açıldı: Ambalaj Ay Yıldızları Uluslararası Arenaya Çıkıyor
Haberin Devamı
Ambalaj sektörü İSO 500'e 25 firma ile girdi, satışlar yüzde 13,5 arttı
Haberin Devamı
ASD Başkanı Sarıbekir: Ambalajla sağlığımızı, geri dönüşümle geleceğimizi koruyalım
Haberin Devamı
ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, Interpack 2026'da sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu
Haberin Devamı
Ambalaj sektörü 2025'i güçlü kapattı, dış ticaret fazlası 3 milyar doları aştı
Haberin Devamı
Ambalaj Akademisi 2026 Eğitimleri İçin Ön Kayıtlar Başladı
Haberin Devamı
Ambalajın 'Ay Yıldızı' olmak için başvurular başladı
Haberin Devamı
Üniversiteli öğrenciler, küresel ambalaj tasarımı yarışmalarına damga vurdu
WorldStar 2026 ve AsiaStar 2025 Sonuçları Açıklandı: Türkiye'ye 7 Ödül
Türkiye ambalajın stratejik merkezi oldu, 4 günde 140 ülkeyi ağırladı
Öğrencilerin ambalaj tasarımları yarıştı, kazananlar Türkiye'yi temsil edecek
30. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı Kapılarını Açtı