PAYLAŞ

Sabancı Üniversitesi Gıdaların Raf Ömrünü Uzatan Nano-Kil Katkılı Ambalaj Geliştirdi

11.01.2018
 Sabancı Üniversitesi tarafından geliştirilen gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisi, Amerika'nın Washington D.C eyaletinde düzenlenen ‘American Chemical Society National Meeting'de tanıtıldı.
 
(SUNUM) Araştırmacısı Hayriye Ünal'ın yürütücülüğünde, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Yusuf Menceloğlu ve Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Fevzi Çakmak Cebeci ile Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMER) Araştırmacısı Serkan Ünal'ın danışmanlığında TÜBİTAK ARDEB 1003 projesi kapsamında geliştirilen, gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisi Washington D.C'de düzenlenen American Chemical Society National Meeting' kapsamında tanıtıldı.
 
Nano-Kil Katkılı Ambalaj Gıda Kaynaklı Ekonomik Zararı Azaltabilir

Bilim insanları 20 yıldır özellikle ambalajlara odaklanarak, gıdaların  bozulmasını engellemenin alternatif yollarını arıyor. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Araştırmacısı Hayriye Ünal ve ekibi, bu çok yönlü ambalaj ihtiyacını karşılamak amacıyla farklı işlevler kazandırılmış kil nanotüpleri içeren bir ambalaj filmi geliştirdi. Bu film meyve ve sebzelerin aşırı olgunlaşmasını ve et örneklerinde mikrobiyal büyümeyi engelleyerek kolay bozulur ürünlerin raf ömrünü uzatan bir özellik taşıyor. Hayriye Ünal araştırmaları le ilgili olarak "Bu tür aktif ambalajlar sayesinde gıda güvenliğine katkı sağlayabilir, bozulma kaynaklı ekonomik zararı azaltabiliriz,” dedi ve geliştirilen bu teknolojiler farklı gıda türlerine özel düşük maliyetli ambalajların tasarlanabileceğini belirtti.
 
Gıda Ambalajının Verimliliği Domates, Muz ve Tavuk ile Test Edildi
 
SUNUM araştırmacıları nano-kil katkılı bu film ile domates, muz ve tavuk gibi gıdaları paketleyerek farklı süreler boyunca bekletti ve sıradan polietilen film karşısındaki verimliliğini ölçtü. 10 gün sonunda geliştirilen yeni filmle paketlenmiş domateslerin kontrol grubundaki sebzelere göre daha iyi durumda olduğu görüldü. Ayrıca altı gün sonunda, muzların bu yeni film sayesinde polietilen filme kıyasla daha diri ve sarı kalabildiği gözlendi. Bu filmle kaplanan ve 24 saat buzdolabında saklanan tavukta polietilen ile paketlenmiş tavuğa kıyasla çok daha az bakteri artışı gözlemlendi. Hayriye Ünal, Sabancı Üniversitesi tarafından patentlenmiş nano-kil katkılı gıda ambalajının piyasaya sürülebilmesi konusunda çalışmalara devam ettiklerini, geliştirilen malzemelerin gıda ile temasının güvenilirliği konusunda testleri sürdürdüklerini belirtti.
 
İletişim: Sabancı Üniversitesi Meltem Yaman Tel: 0216 483 91 06
 
Kaynak: Pack Converting
 
 

Fotoğraflar