PAYLAŞ

FAO ve Türkiye'den Ortaklık Programı; ‘Gıdanı Koru'

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı gıda kaybı ve israfı hakkında kamuoyunun farkındalığını artırmak ve gıda tedarik zincirindeki tüm aktörleri harekete geçirmek için ‘Gıdanı Koru' ulusal kampanyasına başladı. Kampanya Türkiye Hükümeti'nin finanse ettiği FAO ve Türkiye Ortaklık Programı ile yürütülen "Orta Asya Ülkelerinde Gıda Kayıpları ve İsrafının Azaltılması” inisiyatifinin bir parçası. Program; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'a gıda güvenliği ve kırsal yoksulluğun azaltılması konularında destek sağlamayı amaçlıyor. 
 
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, FAO ile başlattıkları Gıdanı Koru Kampanyası'nın dünyada örnek bir proje olduğunu vurguladı. Covid-19 salgınının gıda arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade eden Pakdemirli, "Sağlıksız yeme alışkanlıkları, sağlığa ayırdıkları yılda 2 trilyon dolar ile hükümetlerin bütçeleri üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. Bu kayıp, gelişmekte olan ülkelerde 310 milyar dolar, gelişmiş ülkelerde ise 680 milyar dolar değerinde karşımıza çıkıyor. İsraf edilen gıdayı üretmek için gerekli ekili alan Çin'in yüz ölçümü kadar yani 9,6 milyon kilometre karedir” diye konuştu. 
 
FAO'nun son araştırmasına göre tarladan perakendeye gelinceye kadar gıda kaybının yüzde 14 olduğunu vurguladı. Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Gıdanı Koru Kampanyası'nın daha hızlı büyümesi için, TOBB olarak 365 oda ve borsamız, 1.5 milyon üyemizle birlikte, ülke çapında ve tüm yerel mecralarda çalışacağız” değerlendirmelerde bulundu.